23. katolická charismatická konference v Brně skončila

16. 7. 2012 10:11
Rubrika: Aktuálně | Štítky: kchk2012

Letošní ročník Katolické charismatické konference byl zahájen ve středu 11. července večerní mší svatou v katedrále na Petrově v Brně, kterou sloužil biskup brněnské diecéze Vojtěch Cikrle, závěrečnou bohoslužbu v neděli 15. července vedl kardinál Miloslav Vlk, který neskrýval nadšení z živého společenství. Nad tímto výjimečným setkáním křesťanů převzal záštitu kromě místního biskupa Vojtěcha také náměstek hejtmana JMK a senátor Stanislav Juránek.

Jde o poměrně ojedinělou akci svého druhu, protože v Evropě se podobná setkání konají jen ve Velké Británii, v menším rozsahu ještě ve Francii a Itálii a srovnatelné katolické konference co do velikosti a zaměření probíhají ve světě snad již jen v USA.

Těžištěm konferenčního dění jsou mše svaté a přednášky. V tomto roce tvořil jejich myšlenkovou osu příběh Marnotratného Otce na pozadí podobenství o Marnotratném synu, kde Marnotratným Otcem je myšlen Bůh sám, neboť každému z nás neustále dává svoji nekonečnou lásku a milost, i když mi ji častokráte nejsme schopni a ochotni přijmout. To jen pro ilustraci, proč mít stále na zřeteli stále aktuální motto konference „Máme proč se veselit a radovat“.

Svá zamyšlení k tomuto biblickému příběhu předkládal francouzský kněz a řeholník  P. Daniel – Ange, evangelizátor, kazatel a také autor mnoha knih, dále pak karmelitán P. Vojtěch Kodet, koordinátorka charismatického hnutí v katolické církvi v České republice Kateřina Lachmanová, P. Angelo Scarano, Veronika Barátová a další.

Do pátečního večerního programu bylo zařazeno navíc divadelní představení „Zraněný pastýř“ režírované p. Petrem Benešem, koordinátorem Salesiánských aktivit v Brně. Dále mimo jiné v paralelním večerním programu zazněla přednáška P. Aleše Opatrného na téma Radosti a strasti stavu manželského.

Velmi důležité místo zaujímá na konferenci společná modlitba a adorace, doprovázená kapelou Chapela. Čtvrteční večer rozezvučel pavilon F koncert duchovních písní Karla Řežábka se skupinou Fillia v pátek večer členové komunity Blahoslavenství již poněkolikáté učili biblické tance.

            Pro odlehčení a pro pobavení dětí vsouvají do náročné programové náplně pořadatelé divadelní představení, jeden večer je ponechán volný k posezení s přáteli u vína a cimbálové muziky. Paralelně s konferencí pro dospělé probíhá dětská konference pod vedením pedagožky Kláry Domské. Vyvinula se z obyčejné služby hlídání dětí rodičům, kteří se chtěli plně soustředit na nejdůležitější části programu, ale stává se z ní nakonec taková plnohodnotná dětská konference se mšemi svatými, scénkami, povídáním, písničkami a hrami, jejichž prostřednictvím se děti dovídají o Bohu. 

Katolickou charismatickou konferenci navštívilo letos téměř šest tisíc lidí – a to všeho věku a z nejrůznějších částí České republiky i Slovenska.

Na zorganizování takového podniku pracují dva týmy – celostátní programový tým a brněnský tým organizační. Při samotném průběhu akce pak mají organizátoři k dispozici na 250 mladých dobrovolných spolupracovníků.

Konferenci podpořil také Jihomoravský kraj. Konference má několik hlavních mediálních partnerů, dostává se k divákům díky televizi Noe, svým posluchačům ji zprostředkovává rádio Proglas. Podporují ji také portály vira.cz a signaly.cz a samozřejmě noviny Katolický týdeník.

Odpověď na otázku ohledně konání příštího ročníku konference je předvídatelná. „Příští rok se sejdeme opět v Brně v termínu 10. - 14.července 2013.“ zvou na příští Katolickou charismatickou konferenci vedoucí organizačního týmu.

 

http://konference.cho.cz/

Zobrazeno 1678×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona