Dětská konference

14. 7. 2008 8:31
Rubrika: Články | Štítky: akce:chk2008

Katolická charismatická konference zahrnuje i program pro děti

  Rekordní počet téměř tři sta dětí ve věku od čtyř let se letos účastnil dětské konference, která byla součástí 19. katolické charismatické konference. Akce se konala od středy do neděle 13. června na brněnském výstavišti.

  Dětský program se dělí na dopolední a odpolední úsek. „Dopoledne pracujeme s biblickými texty. Nejde o klasické přednášky. Bibli dětem zpřístupňujeme formou hry, ať už se jedná o písničky, ukazování, nebo skládání slov z lístečků, jejímž výsledkem je biblický citát. Hodně dětí Bibli nezná, mohou si zkusit, že se v ní najít dají slova, z nichž mohou žít. K vybranými v citátům mohou děti nakreslit svou představu,“ informuje Klára Domská, vedoucí dětské konference.

  Každý den byl tematicky zaměřen. První den hovořili organizátoři konference s dětmi o povolání k základnímu vztahu s Hospodinem, který volá děti k sobě způsobem srozumitelným jejich věku. „Počítá s nimi, i když si mohou připadat ve své rodině jako páté kolo u vozu,“ konstatuje Klára Domská, která si uvědomuje, že i když jsou děti malé, vnímají, že některé životní události jsou pro ně těžké, třeba, když se rodiče doma hádají, nemají dobré vztahy se sourozenci, zažívají šikanu ve škole. „Tyto překážky mohou vnímat jako náročné, jako břemena, z pohledu dospělého nedůležité. Všechny tyto bolesti odevzdáváme Pánu Ježíši, aby do nich vstoupil,“ popisuje vedoucí dětské konference program dalšího dne. Děti jsou zváni k pojmenování překážek ve svém životě, nakolik jsou toho vzhledem ke věku schopni. Malé děti si břemena kreslí, starší vypisují. Tyto lístky pak přinášejí na bohoslužbu, kde učiní praktický krok k odevzdání dětských bolestí.

  V sobotu byla na programu dětské konference modlitba vyslání, zakončená požehnáním pro děti. Dětská konference v sobotu odpoledne skončila, děti se vrátili doprostřed svých vztahů, tam, kde žijí. „Vyslání je má uschopnit k tomu, aby se staly Božím světlem ve světě. Modlitba požehnání je nabídka k posílení do tohoto úkolu,“ vysvětluje Klára Domská. Podle jejího názoru člověk je tělo, duše a duch. „Proto není v protikladu, zahrát si honičkovou hru, třeba rybičky, když vidíme, že jsou děti unaveny,“ dodává.

  Odpolední program byl rozdělen podle zájmu dětí, nikoliv podle věku. Pro dětí 70 dobrovolníku z celé republiky připravilo výtvarnou skupinu, biblické tance, dramatický kroužek. Především kluci si mohli zahrát fotbal. Letos byla v nabídce nová skupina, děti mohli jezdit také na in line bruslích.

  Klára Domská zajišťuje dětskou konferenci už osmým rokem. Už několik týdnů po skončení konference oslovuje dobrovolníky, zda chtějí spolupracovat i příští rok. Na jaře začíná řešit konkrétní program, komunikuje s pořadatelským týmem charismatické konference v Brně, dohledává materiály a konzultuje s dalšími organizátory dětské konference, zda navržený program je vhodný pro mladší i starší děti. S organizací dětské konference má spojené i radostné zážitky. Nejvíce ji těší, když přijdou rodiče, kteří říkají, že nechtěli jet na konferenci, ale děti je přemluvili, protože je bavila dětská konference. „Máme v týmu kluka, který byl před třemi lety na dětské konference a chtěl pomáhat, takže je letos jedním z dobrovolníků,“ líčí vedoucí programu pro děti, která pracuje na pozici vychovatelky v Diagnostickém ústavu pro mládež a také jako terénní sociální pracovnice s lidmi se závislostí ve sdružení Sananim v Praze.

Pavel Bajer 






Zobrazeno 1951×

Komentáře

Asaf

super, ten program pro děcka!

kubaajjs

Na konferenci jsem byl poprvé a už ani jednu nechci vynechat!!!!! mooooc se mi tam líbilo. díky všem vedoucím. já byl v 10. oddíle, protože je mi deset let. a mrzelo mě, že nepřijel můj kamarád Robert. Učitě by se mu také líbilo.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona